lauantai 11. marraskuuta 2017

Näin onnistut marenkien teossa




Mä olen aina tykännyt marengeista. Onhan ne ihan sairaan makeita mutta tällaiselle makurille ne maistuu oikein hyvin. 

Olen monesti yrittänyt, nimenomaa yrittänyt, tehdä marenkeja ja usein ne on tavalla tai toisella mennyt pilalle. Niiden rakenne ei ole ollut oikea. Monesti marenki on jäänyt liian kosteaksi ja on ollut semmoista sitkeää. 

Nyt olen jo muutaman kerran peräkkäin saanut onnistumaan omasta mielestä täydellisiä marenkeja. VIHDOIN! Niinpä ajattelin laittaa tänne vaihe vaiheelta ohjeen marenkien valmistuksesta. Uskoisin jokaisen pystyvän tällä ohjeella valmistamaan kotona marengit. 




Marenki

4 kananmunan valkuaista, huoneenlämpöisiä
2dl sokeria

1. Laita uuni lämpenemään. Itse käytän kiertoilmauunia ja asteita 100. Tavallisella uunilla asteet 110.-120.




2. Erottele kanamunan valkuaiset keltuaisista erilliseen kulhoon. Kulhon tulee olla täysin kuiva. Valkuaisten sekaan EI saa joutua yhtään keltuaista, muuten valkuaiset eivät vatkaudu kuohkeaksi. Valkuaisten tulisi olla huoneenlämpöisiä, jotta ne vaahtoutuisivat paremmin.




3. Aloita vatkaamaan valkuaisia yleiskoneella/sähkövatkaimella. Vatkaa niin kauan kunnes valkuaiset alkavat vaahtoutumaan.





4. Lisää sokeria vähän kerrallaan valkuaisten sekaan.






5. Kun kaikki sokeri on lisätty valkuaisiin, vatkaa niin kauan kunnes marenkivaahto on niin jämäkkää, ettei se putoa kulhosta vaikka pitäisit kulhoa ylösalaisin.

6. Pursota marengit uunipellille ja laita samantien uuniin.

7. Paista marenkeja uunissa 2 tuntia, jonka jälkeen sammuta uuni ja jätä marengit kuivahtamaan uuniin yön yli.

8. Aamulla odottaakin uunissa täydelliset marengit, helppoa, eikö?


Marenkikakkupohja

6 kananmunan valkuaista, huoneenlämpöisiä
3 dl sokeria


Valmista marenki aivan kuten yllä mutta levitä leivinpaperille haluamasi kokoiset ympyränmuotoiset (miksei jonkun muunkin malliset) marenkipohjat. Paisto uunissa samalla tavalla kuin yllä ja samat asteet myös.




Kokoa marenkikakku haluamallasi täytteillä vähän ennen tarjoilua.  Tästäkin varmasti montaa versiota mutta itse en tykkää, jos marenki on kastunut liikaa täytteistä ja on hyvin vetinen. 


Yhteenveto: 

Valkuaisista ja sokerista täytyy saada jämäkkä vaahto aikaiseksi. Kulhon ja vatkaimen pitää olla kuivia. Marenkien pitää antaa rauhassa kuivahtaa uunissa yön yli. 


Kannattaa ehdottomasti kokeilla jo tänään, niin huomenna isä saa aamukahvinsa tai päiväkahvinsa kanssa marenkia tai jopa marenkikakkua. Usein kaapista lötyy näihin aineet eli kauppaan ei tarvitse raahautua. 

- Laura

Ps. Ja kertokaa ihmeessä onnistuitteko tällä ohjeella tai jos jollakin on takataskussaan toinen pomminvarma marenkiohje.  






   

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti